Hond met zonnebril dog with sunglasses funny picture summer zomer artikel zicht honden

Honden, onze trouwe viervoeters, hebben een uniek gezichtsvermogen dat verschilt van dat van mensen. Hoewel ze niet zo goed kunnen zien als wij, hebben ze toch enkele verbazingwekkende eigenschappen die hen helpen de wereld om hen heen te begrijpen.

Kleurenblind?

In tegenstelling tot mensen, die drie soorten kegeltjes in hun netvlies hebben om kleuren te zien, hebben honden er slechts twee. Dit betekent dat honden kleuren anders zien dan wij. Ze kunnen voornamelijk blauw en geel zien, de kleuren rood en groen worden anders weergegeven als voor mensen. Voor honden lijken rood en groen meer op verschillende tinten van geel en blauw. Dus terwijl je je hond misschien een groene bal gooit, ziet hij die waarschijnlijk als een grijze bal!

Nachtzicht

Hoewel honden kleurenblind zijn hebben ze wel een ander supervermogen: uitstekend nachtzicht. Dit komt door een speciale structuur in hun ogen, het ’tapetum lucidum’, dat licht dat door het netvlies is gegaan terugkaatst en het opnieuw door de fotoreceptoren laat gaan. Dit helpt honden om zelfs bij weinig licht goed te kunnen zien.

Nachtzicht vs dagzicht

Omdat honden meer staafjes dan kegeltjes hebben in hun netvlies zijn ze eigenlijk beter in het zien bij weinig licht dan bij helder licht. Dit betekent dat je hond ’s nachts waarschijnlijk veel beter ziet dan jij, zelfs zonder een zaklamp!

Focus op beweging

Honden zijn niet zo goed in het zien van details als mensen, maar ze zijn experts in het detecteren van beweging. Dit komt door het grote aantal staafjes in hun netvlies, die gevoelig zijn voor licht en beweging. Het is dus geen verrassing dat je hond vaak opstaat en aandachtig naar iets kijkt dat voor jou onzichtbaar lijkt te bewegen.

Breed gezichtsveld

Hoewel honden niet zo scherp kunnen zien als mensen hebben ze een breder gezichtsveld. Mensen hebben een gezichtsveld van ongeveer 180 graden, terwijl honden een gezichtsveld hebben van ongeveer 240 graden. Dit betekent dat honden een veel groter deel van de wereld om hen heen kunnen zien zonder hun hoofd te bewegen.

Uniek gezichtsvermogen

Hoewel honden de wereld om hen heen misschien anders zien dan wij, hebben ze nog steeds een verbazingwekkend gezichtsvermogen dat hen helpt te navigeren en te begrijpen wat er om hen heen gebeurt. Dus de volgende keer dat je je hond met een speeltje ziet spelen of aandachtig naar iets kijkt dat je niet kunt zien, bedenk dan hoe zijn unieke gezichtsvermogen hem helpt de wereld om hem heen te ervaren.

Gerelateerde producten

Dit artikel is geschreven door Iris Floor

Lees meer over dit onderwerp

,
Hond met zonnebril dog with sunglasses funny picture summer zomer artikel zicht honden