Misschien heb je wel eens de opmerking gehoord dat het wassen van je hond heel slecht is en dat je dit eigenlijk zo min mogelijk zou moeten doen.

Inmiddels blijkt deze eigenschap achterhaald en lees je in deze blog drie redenen waarom je jouw hond periodiek een fijne wasbeurt zou moeten geven. 

Smells so good! 

De meest voor de hand liggende reden om je hond te wassen, is simpelweg omdat je hond na een bad weer lekker ruikt! Misschien heeft je hond van zichzelf een sterke geur, of is deze sterker geworden naarmate je hond ouder is geworden. Of ligt je hond regelmatig in iets vies te rollen, waarna je hond deze geur meeneemt naar huis. 

Was je je hond vooral omdat hij of zij stinkt? De Oudh in the Woods soapbar is qua geur sterker dan de Kamille soapbar in ons assortiment. 

Tip: stinkt jouw hond vooral door het zwemmen en wil je jouw auto graag beschermen tegen de geur van natte hond? Het meenemen van een badjas kan de uitkomst bieden! 

Oef, kan je hond kort na de wasbeurt eigenlijk wel weer een geurboost gebruiken? Dan is een vachtspray ideaal. Groot voordeel is dat deze ook direct de vacht verzorgd.
Een vachtspray vervangt een periodieke wasbeurt niet, maar is wel ideaal tussen wasbeurten door! 

Modder everywhere

Stel je voor: het heeft net geregend en je komt terug uit het bos. Je hond trekt een sprintje vanuit de deur en ligt eerder op de bank dan jij kunt ingrijpen. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je tijdens een periode van nat weer de modder heel graag van je hond wilt wassen! Ook het kort wassen van alleen de poten en/of buik kan al heel erg helpen om ervoor te zorgen dat je huis niet veranderd in een modderfestijn.  

Je hond komt veel in aanraking met de grond

Omdat je hond veel in aanraking komt met de grond, pikt je hond ok veel veel onbedoelde chemicaliën, bacteriën, schimmels etc. op. Ik zal dit verder toelichten. 

Je hond staat de hele dag in direct contact met de vloer. Misschien denk je nu – ja, ik toch ook? – maar jij hebt vaak beschermende kleren of schoenen aan. 

Hierdoor komen er gemakkelijk allerlei chemicaliën in de vacht van je hond. Je kunt bijvoorbeeld denken aan uitlaatstoffen, schoonmaakmiddelen, impregneermiddel, verf, bacteriën, schimmels, micro-organismen, middelen voor ongediertebestrijding, middelen voor tuinonderhoud, stuifmeel, (micro)plastics, (sigaretten)rook, etc.  

Je hond likt regelmatig zijn eigen vacht schoon, waardoor mogelijk ook een deel verontreiniging wordt ingeslikt. 

Eigenlijk best gek toch, dat we onszelf wel wassen als we ons vies voelen, maar van een hond eigenlijk heel normaal vinden dat de vacht regelmatig eigenlijk net zo vies is?

Wanneer je hierover nadenkt, kun je misschien voorstellen dat het wassen van je hond een effect kunnen hebben op zijn of haar algemene gezondheid. Het is niet nodig om je hond zo vaak mogelijk te wassen, maar regelmatig een bad kan ook niet zoveel kwaad als soms wordt geschetst. Echter, er is één hele belangrijke maar: zolang je de juiste producten gebruikt. Hier kom ik zo op terug.  

Waar komt het advies om zo min mogelijk te wassen dan vandaan? 

Om beknopt samen te vatten: doordat de traditionele hondenshampoos vaak ingrediënten bevatten die je liever niet te veel gebruikt. Wanneer je de ingrediëntenlijst van hondenshampoo leert lezen, zul je zien dat deze onder andere vaak sulfatenparabenensiliconenmicroplastics bevatten. Omdat deze helaas ook de vacht en huid kunnen uitdrogen, is het inderdaad belangrijk dat je deze niet te vaak gebruikt.

Wanneer je je hond wast met een hondenzeep, heb je hier geen last van. Deze ingrediënten worden simpelweg niet gebruikt. In plaats daarvan bevatten de soapbars natuurlijke ingrediënten, die een bijdrage leveren aan de verzorging van huid en vacht. 

Gerelateerde producten

Dit artikel is geschreven door Marieke, oprichter van Bobba Bars

Lees meer over dit onderwerp

Geef een reactie