honden huisdieren slow feeder dog bowl eetbak keramiek waterbak enrichment handgemaakt keramiek uniek Limited Edition geel bruin groen blauw oker

Er zijn tientallen, of wel honderden, voerbakken en waterbakken op de markt gemaakt van allerlei verschillende materialen. Denk aan roestvrij metaal, plastic, keramiek, siliconen en bamboe. Welk materiaal is nou het beste voor jouw huisdier?

De verschillende materialen op een rij

  1. Plastic: Plastic bakken zijn populair vanwege hun lichtgewicht ontwerp en betaalbaarheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen. Plastic bakken kunnen echter na verloop van tijd krassen en slijtage vertonen, wat kan leiden tot bacteriële opbouw en het vrijkomen van microplastics.
  2. Roestvrij staal: Roestvrijstalen bakken zijn duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en vaak vaatwasmachinebestendig. Ze zijn bestand tegen krassen en bijtsporen van huisdieren en hebben geen risico op microplasticverontreiniging. Echter maken deze bakken vaak veel geluid tijdens het eten wat storend kan zijn voor het dier.
  3. Keramiek: Keramische bakken zijn zeer duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Het gladde oppervlak verminderd bacteriegroei en de bakken zijn vrijwel altijd vaatwasserbestendig. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en designs waardoor ze esthetisch aantrekkelijk zijn.
  4. Siliconen: Siliconen bakken zijn flexibel, lichtgewicht en gemakkelijk op te bergen. Ze zijn vaak vij van BPA maar meestal niet vaatwasmachinebestendig. Siliconen bakken zijn minder vatbaar voor breuk dan keramiek, maar kunnen bij langdurig gebruik sneller slijten. Ook kunnen dieren sneller gaan spelen met zacht siliconen materiaal waardoor het eenvoudig is om stukken af te bijten waardoor het siliconen in het lichaam kan belanden wat schadelijk voor de gezondheid kan zijn.
  5. Bamboe: Bakken gemaakt van bamboevezels zijn een milieuvriendelijke optie. Ze zijn biologisch afbreekbaar, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Bamboe bakken zijn echter mogelijk niet zo duurzaam als roestvrijstalen of keramische bakken.

Hygiëne

Geglazuurd keramiek is een niet-poreus materiaal, wat betekent dat het minder snel bacteriën, geuren en vlekken absorbeert dan plastic. Dit maakt het gemakkelijker schoon te maken en te desinfecteren, waardoor de voerbak hygiënischer blijft. Ook is een keramieken waterbak of voerbak vaatwasser bestendig.

Duurzaamheid

Keramiek is over het algemeen de meest duurzame optie voor voer- of waterbakken, en zal niet buigen of krassen zoals sommige plastic of metalen voerbakken dat kunnen doen. Dit maakt keramische voerbakken geschikt voor langdurig gebruik.

Gezondheid

Plastic en siliconen voerbakken kunnen na verloop van tijd kleine deeltjes plastic en siliconen afgeven, vooral als ze beschadigd zijn door krassen, bijtsporen van huisdieren of door herhaaldelijk wassen. Deze microplastics kunnen in het voedsel of water van huisdieren terechtkomen en uiteindelijk in hun lichaam belanden. Langdurige blootstelling aan microplastics kan gezondheidsproblemen veroorzaken bij huisdieren, zoals ontstekingen, spijsverteringsstoornissen en mogelijk zelfs hormonale verstoringen.

Keramische voerbakken vormen daarentegen geen risico op microplasticverontreiniging, omdat ze geen plastic bevatten en niet de neiging hebben om kleine deeltjes af te geven zoals plastic en siliconen voerbakken dat wel kunnen doen. Dit maakt keramische voerbakken een veiligere optie in termen van het voorkomen van mogelijke blootstelling aan microplastics voor huisdieren.

Gewicht

Keramische voerbakken zijn zwaarder dan plastic, roestvrij staal, siliconen of bamboe voerbakken, wat betekent dat ze minder snel zullen worden omgestoten door een onstuimige huisdier. Dit kan handig zijn, vooral voor honden of katten die geneigd zijn om met hun voerbakken te spelen.

Glijden de bakken nog te veel tijdens het eten? Zet ze dan op een anti-slip placemat. Dit beschermt ook direct de vloer tegen waterdruppels.

Warmtebehoud

Keramiek houdt warmte beter vast dan plastic, bamboe of siliconen, waardoor het voedsel langer op een comfortabele temperatuur blijft voor je huisdier. Echter zal een keramieken bak niet zo heet worden als een roestvrijstalen bak dat kan worden, bijvoorbeeld als deze in de zon staat. Het metaal kan dusdanig warm worden dat het dier zich hieraan kan verwonden. Let er op dat je voer- en waterbakken nooit in de zon neerzet! Zorg altijd voor voldoende schaduw, koelte en vers water op warme dagen.

Esthetiek

Keramische voerbakken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en ontwerpen, waardoor je meer opties hebt om een voerbak of waterbak te kiezen die bij de inrichting van je huis past. Ook hebben ze een stijlvolle en luxieuze uitstraling.

Gerelateerde producten

Dit artikel is geschreven door Iris Floor

Lees meer over dit onderwerp

honden huisdieren slow feeder dog bowl eetbak keramiek transparant zand beige blush nude roze oker geel desert dusk waterbak enrichment handgemaakt keramiek

Geef een reactie