Eindeloos snuffelen, soms een bron van frustratie voor veel hondenbezitters. Maar waarom snuffelen honden eigenlijk?

Het snuffelen is een fundamenteel aspect van het leven van honden. Helaas beseffen veel mensen niet welke waarde en voordelen snuffelen met zich meebrengt. In onze gehaaste wereld, waar alles snel moet en we constant bezig zijn, nemen we zelden de tijd om rustig te wandelen. Vaak willen we gewoon vooruit. Hierdoor ontmoedigen we onze honden om te snuffelen. Maar na het lezen van dit artikel hoop ik dat je dat standpunt heroverweegt en je hond juist aanmoedigt om te snuffelen.

De neus van de hond

De neus is het meest ontwikkelde zintuig van de hond. Honden vertrouwen op hun reukvermogen om de wereld om hen heen te begrijpen, en geur speelt een cruciale rol in hun onderlinge communicatie.

In tegenstelling tot de mens, die ongeveer 5 miljoen reukcellen heeft, beschikt een hond over een indrukwekkend aantal van tussen de 125 en 300 miljoen reukcellen!

Daarnaast hebben honden een extra reukorgaan genaamd het orgaan van Jacobsen. Dit orgaan bevindt zich in de bek van de hond, achter de bovenhoektanden in de neusbodem. Het speelt een essentiële rol bij het opnemen van geuren en feromonen. Dankzij hun goed ontwikkelde neus kunnen honden sporen volgen en geuren detecteren. Ze kunnen explosieven ruiken, kankercellen opsporen en zelfs aanvoelen wanneer iemand een epileptische aanval zal krijgen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hun buitengewone reukvermogen.

Wanneer we bijvoorbeeld een maaltijd voor ons hebben, ruiken we als mensen slechts één geur, namelijk die van de maaltijd zelf. Maar honden kunnen alle verschillende ingrediënten van de maaltijd afzonderlijk waarnemen.

Kortom de hondenneus is mega indrukwekkend!

Communicatie via geur

Het is begrijpelijk dat de neus van de hond een prominente rol speelt in zijn dagelijks leven. Het snuffelen en rondneuzen tijdens wandelingen is natuurlijk gedrag voor honden. In de natuur gebruiken ze deze methode om hun voedsel te vinden. Bovendien is geur essentieel voor hun onderlinge communicatie, aangezien geurklieren in het lichaam van de hond informatie bevatten over hoe ze zich voelen en wie ze zijn. Loopse teefjes geven bijvoorbeeld via kleine plasjes aan hoe ze zich voelen. Net zoals wij WhatsApp-berichten versturen, communiceren honden met elkaar via geurmarkeringen.

Daarnaast biedt snuffelen waardevolle informatie over de omgeving. Door te ruiken kunnen honden ontdekken wie er allemaal langs is gekomen: andere honden, katten, andere dieren, zelfs voertuigen. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor angstige honden, omdat hoe meer ze over hun omgeving weten via geur, hoe veiliger ze zich kunnen voelen.

Snuffelen werkt ontspannend

En tot slot, tijdens het snuffelen produceren honden ook bepaalde ontspannende stoffen in hun brein. Hierdoor worden ze rustiger, mentaal ontspannen en tevreden. Dit is ontzettend handig!

Honden zijn gevoelige en intelligente wezens. Door ze niet de mogelijkheid te geven om hun neus te gebruiken, wordt het belangrijkste communicatiemiddel van hen niet volledig benut, wat kan leiden tot frustratie. Kortom, honden die worden beperkt in hun snuffelgedrag zullen eerder gefrustreerd raken omdat ze niet kunnen voldoen aan hun natuurlijke behoefte. Deze frustratie kan stress veroorzaken en uiteindelijk leiden tot andere gedragsproblemen.

Bovendien zorgt veel kunnen snuffelen ervoor dat jouw hond in evenwicht blijft en zich echt hond kan voelen.

Hoe breng je snuffelen in de praktijk? 

Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw hond optimaal kan genieten van snuffelen?

Lijn: Begin met het kiezen van de juiste lijnlengte en materiaal voor het uitlaten. Een comfortabel Y-tuig heeft de voorkeur, zodat de hond niet belemmerd wordt in zijn beweging. Een lange lijn van minimaal 3 meter, zonder flexilijn, is essentieel. Hiermee geef je jouw hond de vrijheid om geuren te ontdekken en te volgen zonder dat er druk op de lijn ontstaat of dat de hond wordt beperkt door de lengte van de lijn.

Tempo: Pas je tempo aan naar het tempo van jouw hond. Als je snel loopt, krijgt de hond niet veel kans om te snuffelen. Probeer eens langzamer te wandelen en slenter samen door de straten. Je zult merken dat jouw hond na een rustige wandeling net zo voldaan is als na een stevige tempo wandeling. Vind je dit lastig? Kies dan één wandeling per dag waarin je de verwachtingen loslaat en laat de hond zoveel snuffelen als hij wil, zelfs als dit betekent dat je niet ver komt.

Locatie: Denk na over de locatie van de wandeling. In de stad zijn er andere geuren te vinden dan in de natuur. Verschillende geuren zijn verrijkend voor de hond.

Als jouw hond gewend is om door te lopen en je hem wilt helpen om te snuffelen, kun je bijvoorbeeld wat voertjes in het gras strooien om zijn interesse te wekken.

Hersenwerkjes voor honden

Als buiten snuffelen lastig is, bijvoorbeeld vanwege veiligheidsredenen of omdat jouw hond met andere problemen kampt, kun je binnen leuke snuffel- en zoekspelletjes doen. Er zijn allerlei hersenwerkjes en neusspelletjes beschikbaar in verschillende vormen en maten.

Hier vind je een aantal voorbeelden

Naast hersenwerkjes kun je ook meer professionele activiteiten gaan doen zoals speuren of detectie. Hondenschool Van Stal biedt een hele leuk cursus detectie aan. Meer info hierover kun je hier lezen.

Gerelateerde producten

Dit artikel is geschreven door Claudia, oprichter van BLAF Amsterdam

Lees meer over dit onderwerp

Geef een reactie